Recenzija Poti pastirskih škratov na Krvavcu

_za splet_1-3-16x9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matična stran projekta: https://www.rtc-krvavec.si/si/aktivnosti/poleti/pot-pastirskih-skratov-na-krvavcu

Najprej čestitke vsem vpletenim v zgodbo. Program je odlično zastavljen in kvalitetno izveden. Pprimer dobre prakse na področju igrificiranega-doživljajskega-dediščinskega-aktivnega turizma. Obisk je kot kaže vzpodbuden, kar je dobra spodbuda za vse ostale turistične ponudnike v Sloveniji.

Obisk zelo priporočam vsem družinam s predšolskimi otroci.

In seveda vsem turističnim ponudnikom in razvijalcem, ki iščejo nove produkte, s katerimi bi pritegnili nove in več obiskovalcev, predvsem v nizki sezoni.

In kaj se lahko od Škratje poti naučimo snovalci doživetij?

 

Prednosti/močne strani

Unikaten produkt, pionir na trgu.

Vreden svojega denarja in obiska.

Ravno prava dolžina in fizični napor za majhne otroke (2-3h).

Dobro razmerje med različnimi doživljajskimi in senzoričnimi elementi (uganke, igra, nagovarjanje različnih čutil z vizualno podobo, senzorično potjo in zvokom)

»Potovalna« beležka, kjer se zbirajo rezultati, obenem pa beležka podaja več informacij, izobražuje in celo daje domačo nalogo.

Kombinacija z otroško slikanico o Pastirjih in škratih s Krvavca.

Vključevanje (pastirske) dediščine.

 

Slabosti

Dramaturgija – sprejem in zaključek sta nekoliko medla.  Manjka vsaj en ritual, ki bi ga za najboljši efekt moral v živo izvesti nekdo na izhodiščni točki (vsaj na dobro obiskane dni).

Zgodba – osnovni elementi doživetja so malo preslabo razloženi (zakaj se podajamo na pot in kakšno posledico bo imelo to da najdemo izrek?)

Nekateri fizični elementi se kvarijo prezgodaj. Kar opozarja na to, da je redno vzdrževanje precejšen problem podobnih projektov in ga velja dobro načrtovati naprej.

Beležnica ima nekaj rezerve – manjka kazalo, da hitro najdeš pravo stran, pa tudi osnovni podatke o trajanju, ki so sicer objavljeni na spletni strani (trajanje, višinska razlika ipd).

Na spletni strani projekta ni opredeljena priporočena starost za otroke. Lahko bi imeli tudi rubriko pogosta vprašanja za starše.

 

Priložnosti

Več različic.  Z minimalnimi stroški bi lahko program imel tudi različico za starejše otroke (težje uganke in skrivališča). Starejši otroci in najstniki dobijo svojo »potovalno knjižico«.

Izvedba za rojstne dneve s kostumiranim animatorjem.

Še večja povezava z dodatno ponudbe hrane in pijače, ki mora biti tudi vizualno predstavljena v beležki (škratov napitek, škratov menu).

Bolj usmerjeno trženje – za rojstne dneve npr.

 

Grožnje

Vzdrževanje. Nisem prepričan, kaj nameravajo upravljalci storiti z opremo čez zimo. V vsakem primeru pa bo umik ali zaščita opreme velik strošek.

 

Žiga Novak je snovalec doživetij, direktor prireditvenega središča Orehov gaj, agencije Team Building Lab in svetovalne dejavnosti Zavoda Martin Krpan na področju razvoja doživljajskega turizma. Karierno pot v turizmu je začel kot vodja projektov na časopisu The Slovenia Times, nadaljeval kot MICE manager prireditvenega središča Jamski dvorec (Postojnska jama d.d.), organizator velikih vojaško-zgodovinskih spektaktlov in vodja evropskih projektov v Parku vojaške zgodovine Pivka. Od leta 2007 ima lastna podjetja, v okviru katerih izdaja revije in publikacije, ustvarja izobraževanja, dogodke in doživetja za poslovne naročnike, uvaja sodobne metode v interpretacijo naravne in kulturne dediščine in predaja znanje na delavnicah in konferencah (fotografija z dogodka Conventa Crossover 2017). V zasebnem življenju je oče, pustolovec, popotnik in preizkuševalec vseh doživetij, ki jih življenje ponuja.

21200560_1576523559036099_6516944449432405905_o

 

 

 

Posted in Recenzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>